I denne episoden har vi besøk av Vegard Kolbjørnsrud. Vegard er assisterende professor på BI, jobber i Accenture og forsker på organisasjonsdesign med fokus på samhandling i nettverk og hvordan intelligent teknologi spiller inn på organisasjon og ledelse. I denne podcasten diskuterer og utforsker vi hva Vegard kan og har lært om smidige organisasjoner. Hva bør vi ta med oss når vi jobber med smidig? Hva sier forskningen? Hvordan ser smidig ut i fremtidige organisasjoner, og hvorfor vil smidig være så viktig?
Hva skiller organisasjonene som lykkes med endring fra de som blir stående fast? og hvorfor er kontroll og detaljert styring ikke svaret på dagens utfordringer? Vi diskuterer hvordan samskaping, refleksjon og psykologisk trygghet kan være nøklene til varig suksess.
Med oss har vi Ellen-Marie Bjerknes Nygård, daglig leder og medgründer i Gnist, Petter Enes, rådgiver og medgründer i Gnist. De brenner begge for fremtidens smidige arbeidsplasser og Sammen utforsker vi hvorfor noen ledelsesformer fremmer endringsdyktighet bedre enn andre, og hvordan relasjoner og dialog kan skape bedre resultater. Hvilke ferdigheter må fremtidens organisasjoner, ledere og medarbeidere ha?
Tusen takk til vår partner som gjør Smidigpodden mulig, Gnist.
🌟 Ønsker du å få hjelp, løsninger og inspirasjon på problemer du møter i hverdagen rett i inboxen? Meld deg på nyhetsbrevet vårt gratis. https://smidigpodden.no/nyhetsbrev/
🌟 Lyst å støtte Smidigpodden samtidig som du får tilgang til episoder før alle andre og uten reklame? Bli da en del av Smidigpoddens felleskap:https://smidigpodden.no/1kaffe
OKR, Objectives and Key Results, eller ambisjoner og nøkkelindikatorer på godt norsk er et målstyringsverktøy som flere organisasjoner velger å bruke. Det stammer opprinnelig fra Peter Drucker, men har kanskje blitt mest kjent gjennom at Google har brukt det i bred skala i forbindelse med produktutvikling.
Så hvorfor har selskaper som arbeider innenfor helt andre bransjer valgt å bruke det samme? Hvorfor endte de opp med OKR som målstyringsverktøy? Bruker de kun OKR? Hvordan har de valgt å implementere det? Og hva er deres læringspunkter?
I denne samarbeids episoden med OKR Podden har vi besøk av Ola Jordal fra Corvus Energy, Ellen Marie fra Gnist, Pål Rønnevik fra Norges Idrettsforbund, Ximena Støen fra Origo og Rune Skaia fra Redd Barna for å diskutere dette og høre hvordan de har valgt å løse det!
Vi er utrolig stolte av å samarbeide med Sparebank 1 Utvikling:
Sparebank1 Utvikling jobber hver eneste dag med å lage Norges beste digitale løsninger for deres 1.2 millioner kunder. Målet deres er å være en meningsfull arbeidsplass for sine ansatte hvor det er stor grad av eierskap, autonomi og faglig utvikling.
Oppdraget til Sparebank 1 utvikling er jo er å hjelpe vanlige folk og små bedrifter til å få en enklere og bedre hverdagsøkonomi. Sammen med bankene i SpareBank 1-alliansen bidrar de til bærekraftige lokalsamfunn i hele Norge.
Alle våre gjesters anbefalte bøker har vi samlet her!
Hva er psykologisk trygghet? Hvorfor er det så viktig? Og ikke minst, hvordan kan vi skape og bygge det i teamene våre? Hva kan du gjøre som leder og hva kan du gjøre som teammedlem?
I årets første episode har vi besøk av Mia Myking Bjørnsen fra DNB. Mia coacher både team og jobber med organisatorisk endring i DNB. Hun har lang erfaring med å arbeide med team rundt psykologisk trygghet, og er rå på å se hva som er utfordringer i ulike team, og hvordan det kan arbeides med.
Økningen i antall relasjoner dersom en øker antall teammedlemmer, kjent som Metcalfe’s law:
Hva vet vi om psykologisk trygghet?
Vi vet at vi mennesker trives i miljø hvor vi er i det vi kaller for «læringsonen». Der opplever vi både høy grad av motivasjon og «ansvarlighet», men vi opplever også høy grad av psykologisk trygget. Det er da vi preseterer som best.
Dersom vi har liten grad av psykologisk trygghet, men stor grad av «ansvarlighet» så vil vi oppleve samme arbeidspress som stress.
Du har kanskje hørt skille mellom «positivt» og «negativt» stress. Vi er overbevist om at i det øyeblikket en kaller noe stress er det per definisjon en negativ opplevelse, fordi stress er relatert med en for stor arbeidsmengde og at en står alene. Fordi, dersom en opplever stor grad av stress, men også har støtte så er en i læringssonen, og der trives vi mennesker.
Det er også viktig at vi ikke har for liten grad av ansvarlighet og motivasjon, men for høy psykologisk trygghet, da havner vi fort i komfortsonen. Her kan vi fort bli umotiverte og litt late.
Hvis du vil høre mer fra Mia så har hun også gjestet Smidigpodden tidligere sammen med kollega Kjersti Tronstad-Ausland, da var tema endringsledelse i smidige transformasjoner: https://smidigpodden.no/episode/60
Et av de viktigste prinsippene i smidig er åpenhet og transparens, noe av det viktigste i endringsledelse er informasjonsdeling, og når en organisasjon er i endring er noe av det mest gjentatte jeg hører; ansattes umettelige behov for informasjon.
Så hva gjør du når du skal gjennom en gigantisk endring, du skal endre på hele selskapsstrukturen, hvordan dere organiseres, men dere kan ikke si det til noen, for dere er børsnotert. Du kan ikke forberede noen, ikke ledere, ikke ansatte. Kun rett før det også er offentlig informasjon, kan dere fortelle.
Takk til våre partnere som gjør Smidigpodden mulig!
Det var nettopp dette som skjedde i Orkla for nå snart 1 ½ år siden. Og på besøk for å fortelle om hvordan de håndterte dette er Karoline Nauste. Karoline, sammen med kollegaer, transformerte Orkla fra å være et konsern med 20.000 ansatte til å bli et investeringsselskap med 12 selvstendige Portfolio selskaper.
Karoline er VP for Employer branding og HR business partner i nettopp Orkla, hun har årevis med erfaring fra endringsledelse og det å jobbe med folk, både fra Orkla, men også der jeg kjenner henne fra, DNB.
Vi løfter på panseret på Norges råeste start-up som utfordrer en hel bransje, Northern Playground.
Northern Playground utfordrer hele forretningsmodellen til tekstilbransjen gjennom sin visjon – å redusere verdens klesforbruk.
De jobber for at du beholder klærne dine lenge. Helst for alltid.
Vi har daglig leder Jo Egil Tobiassen på besøk og vi snakker blant annet paradokset hvorfor vekst er viktig, rekruttering, produktutvikling og kundeinvolvering, hvordan en kan mobilisere kunder og investorer for å få hjelp og ikke minst hvordan det er å ønske å gjøre alt på nye måter.
Smidigpodden feirer 100 episoder den 18.10 og det gjør vi med livepod!
Og du er invitert!! Det er rigget for noen fantastiske diskusjoner rundt hva som kjennetegner endringsdyktige organisasjoner, og ikke minst hvordan ser fremtidens arbeidsplass ut, altså hva skal du rigge deg for? Og hvordan?
Hva er de største utfordringene med deres Smidige transformasjon? Er det uenigheter eller spesielle problemer? Dette spurte vi dere, våre lyttere.
OG det kom inn mange spennende utfordringer som vi deler våre tips og refleksjoner rundt.
Smidig implementering og overføring til linjen, manglende kunnskap/forståelse hos folkene utenfor teamene, er smidig gammeldags, statlige finansieringsmodeller, klarer IT å endre sine omgivelser, bottom up endringsprosesser. Dette er noen få av problemstillingene dere sendte over når vi spurte hvilke problemer dere strever med i deres hverdag!
Dette er også tema for episoden, vi dykker ned i problemstillingene, knar dem, problematiserer og ser er hvordan vi kan snu på dem for å se de fra andre perspektiv.
Takk til våre partnere som gjør Smidigpodden mulig!
For å gi de beste opplevelsene bruker vi teknologier som informasjonskapsler for å lagre og/eller få tilgang til enhetsinformasjon. Å samtykke til disse teknologiene vil tillate oss å behandle data som nettleseratferd eller unike ID-er på dette nettstedet. Å ikke samtykke eller trekke tilbake samtykke kan ha negativ innvirkning på visse egenskaper og funksjoner.
Funksjonell
Alltid aktiv
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å kunne bruke en spesifikk tjeneste som er eksplisitt etterspurt av abonnenten eller brukeren, eller kun for elektronisk kommunikasjon.
Preferanser
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å lagre preferanser som ikke er etterspurt av abonnenten eller brukeren.
Statistikk
Lagring av data eller tilgang benyttes kun til statistikk.Lagring av data eller tilgang brukes utelukkende til anonyme statistiske formål. Uten en stevning, frivillig samtykke fra din internettleverandør eller en tredjepart, kan informasjon som er lagret eller hentet for dette formålet alene vanligvis ikke brukes til å identifisere deg.
Markedsføring
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å opprette brukerprofiler for å sende reklame eller for å spore brukeren på en nettside (eller over flere nettsider) for lignende markedsføringsformål.