Butikker, barnehager, utdanningsinstitusjoner, kultur- og idrettsarrangementer er avlyst. Smittefaren er enorm, men det er også risikoen for at bedrifter går konkurs som perler på en snor, og med det Norsk næringsliv.
Politikerne kommer med løsning, og det må jobbes raskt i kulissene. For hvordan skal løfter bli omsatt til virkelighet? På 3 uker skal det være mulig å søke myndighetene om finansiell støtte, få en vurdering og få utbetaling.
Dette skal redde over 14 000 norske bedrifter, og totalt skal det utbetales mer enn 8 milliarder norske kroner.
For å høre denne historien har vi besøk av Frøydis Romundset og Kjell Birkeland fra Skattetaten, det var de som fikk oppdraget, sammen med kollegaer å skape en løsning på rekordtid som skulle hjelpe Norges innbyggere.
Vi får høre en historie om samfunnsansvar, dedikasjon, fart og ikke minst smidig når det virkelig trengs.
For som en anonym navy seal sa det: “Under pressure, you don’t rise to the occasion, you sink to the level of your training”
Takk til våre partnere som gjør Smidigpodden mulig!
75% av nordmenn føler lite eller inget engasjement i jobben sin. 94% av ledere mener at smidighet og samarbeid er kritiske faktorer for at deres organisasjon skal lykkes, men kun 6% av dem mener selv at de er smidig. Slik starter Smidigpodden sin intro, men hvordan skal en egentlig tilnærme seg en smidig transformasjon?
I denne episoden tar vi for oss smidig transformasjon gjennom 5 organisatoriske byggesteinene: strategi, struktur, folk, prosess og teknologi. Hvordan kan en tenke nytt om disse byggesteinene? I denne episoden diskuterer vi hver enkelt av disse byggesteinene og hvordan en organisasjon kan tilnærme seg dem, hvordan en kan tenke nytt, og hvordan utvikle organisasjonen steg for steg i riktig retning.
Meld deg på nyhetsbrevet vårt for å holde deg oppdatert på smidig faget
Hvordan kan mindfullness hjelpe deg i hverdagen? Hva er det mindfullness egentlig er? Og er det noe vi kan benytte oss av på jobb så vel som privat?
I denne episoden har vi besøk av Thommy Bommen fra Kyoto Group AS og Agata Bélanger fra Norgesgruppen, og vi får høre om deres erfaringer med mindfullness.
Gyldendal, grunnlagt i Norge i 1925 🇳🇴 og med røtter helt tilbake til 1770, en stolt organisasjon som tar vare på Norges kulturarv, men 2021 når også dem. Hvordan jobber de i Gyldendal og tenker rundt omstilling, digitalisering og endring? Hvordan møter de framtiden? For å høre om, lære og diskutere dette har vi besøk av Gry Gulbrandsen. Gry er kultur, arrangement og kompetanseansvarlig hos nettopp Gyldendal!
Lyst til å lytte på noe annet enn faglig? Hva med å sjekke ut Tobias sin anbefaling En mann ved navn Ove eller Ida sin anbefaling Under en brennende himmel på Storytell?? Du får 14 dagers gratis prøveperiode 🥳 akkurat nok til en bok eller to 🤓
Alle våre gjesters anbefalte bøker har vi samlet her!
En av de største utfordringene vi har i verden i dag er knyttet opp mot bærekraft, men hva betyr dette for organisasjoner, og hva betyr bærekraftig egentlig? Og kan vi ta med oss bærekraft inn i hvordan vi tenker rundt folkene våre, organiseringen vår, og hvordan vi kan bli mer tilpasningsdyktige? Hva er smidig og digitalisering sin plass i alt dette?
For å lære mer, diskutere og reflektere har vi besøk av Håkon Sveen fra Bærepodden. Håkon var med på den smidige transformasjonen til NAV på kommunikasjons siden, og jobber nå i Footstep AS med ja, du gjettet det, med kommunikasjon og bærekraft.
For meg var det en øyeåpner av en bok som på en glimrende måte forklarer hvordan verdenssamfunnet har gjort fremskritt på nesten alle områder de siste 50-100 årene. Selv om nyhetsbildet ofte tyder på noe annet så går faktisk verden fremover. Vi er på rett vei. Nyhetsbildet er ekstremvarianter av noe. Det representerer ikke normalen. Det er derfor det kommer i nyhetene. Og det er derfor det får ekstra oppmerksomhet i sosiale medier. Mens negative saker ofte bærer preg av akutte og plutselige hendelser – og dermed dekker nyhetskriteriene, når fremskritt sjelden opp fordi det gjerne er et resultat av innsats over lang tid. Dermed blir nyhetsbildet feilaktig dominert av triste saker og folk får et feilaktig bilde av hvor verden er på vei. Men tall og statistikk fra FN og Verdensbanken viser en krystallklar trend. Vi går i riktig retning. I boken Factfulness forklarer lege og professor Hans Rosling hvordan verden er blitt bedre på nesten alle områder de siste årene. Det var faktisk ikke bedre før selv om enkelte vil hevde det motsatte. Det betyr naturligvis ikke at alt er bra nok nå, og det betyr absolutt ikke at vi skal ta noe for gitt, men det meste har heldigvis blitt bedre. Det store unntaket er jo klimakrisen som på mange måter er prisen vi har måttet betale for fremskritt på mange av de andre områdene.
Men i denne boken så legger Hans Rosling frem statistikk, fakta og visualiseringer som underbygger påstandene hans. En veldig god bok for deg som ønsker å lære eller trenger å se at det faktisk er mye bra her i verden. Kan anbefales – viktig med litt positivitet etter korona.
Det ligger stor makt i ord. Antakelig større enn det mange faktisk tar innover seg. Ord og formuleringer er med på å påvirke hvordan vi tenker, hva vi tror og hvordan vi ser en problemstilling. Det er det noen som er bedre på enn andre til å bruke til sin fordel. God historiefortelling kan være enormt virkningsfullt for å få andre til følge det sporet du ønsker. I kombinasjon med karisma og lederevner er det nesten hypnotisk. Denne boken består av de viktigste talene til noen av de mest fremtredende lederne gjennom verdenshistorien – på godt og vondt. En viktig bok som viser hvilken enorm makt som ligger i ord. Mye å lære for mange.
Kan smidige prinsipper gjelde på ferie så vel som på jobb? Hva med når en reiser til ukjente land og steder? For å utforske dette har vi besøk av Christina Kjær Seime. Christina er ikke kun utrolig erfaren innenfor smidig faget, men har også reist jorden rundt med familien på 10 måneder!
Å reise jorden rundt er en stor oppgave, og som vi vet er det umulig å planlegge for det komplekse, ukjente og uforutsette, så hvordan angriper en da planlegging og risikovurdering? Og ikke minst, hvordan gjør en det med to små barn?
I episoden får vi høre Christina sine refleksjoner, krydret med noen av våre, gjennom mange år med planlagte og uplanlagte reiser. Kanskje du kan få litt inspirasjon til i sommer eller din neste reise?
Anbefalte bøker
Kjøp en (eller alle 😉) av bøkene anbefalt av Christina med linkene under så støtter du Smidigpodden uten å betale en kroene ekstra 🙌❤️
For å gi de beste opplevelsene bruker vi teknologier som informasjonskapsler for å lagre og/eller få tilgang til enhetsinformasjon. Å samtykke til disse teknologiene vil tillate oss å behandle data som nettleseratferd eller unike ID-er på dette nettstedet. Å ikke samtykke eller trekke tilbake samtykke kan ha negativ innvirkning på visse egenskaper og funksjoner.
Funksjonell
Alltid aktiv
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å kunne bruke en spesifikk tjeneste som er eksplisitt etterspurt av abonnenten eller brukeren, eller kun for elektronisk kommunikasjon.
Preferanser
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å lagre preferanser som ikke er etterspurt av abonnenten eller brukeren.
Statistikk
Lagring av data eller tilgang benyttes kun til statistikk.Lagring av data eller tilgang brukes utelukkende til anonyme statistiske formål. Uten en stevning, frivillig samtykke fra din internettleverandør eller en tredjepart, kan informasjon som er lagret eller hentet for dette formålet alene vanligvis ikke brukes til å identifisere deg.
Markedsføring
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å opprette brukerprofiler for å sende reklame eller for å spore brukeren på en nettside (eller over flere nettsider) for lignende markedsføringsformål.