«Tight-loose-tight» – et begrep som ofte kastes rundt i samtaler om ledelse, men hva vil det egentlig si å lede på denne måten? hvorfor er det riktig?
Vi dykker ned i hva «tight-loose-tight» faktisk innebærer: Hvordan starter vi med klare rammer, gir frihet til utforskning, og avslutter med å sikre at målene nås? Vi utforsker hvordan denne tilnærmingen vil balansere struktur og autonomi, og hvordan ledere kan bruke den effektivt i praksis. Vi deler praktiske eksempler på hvordan tight-loose-tight kan se ut, og diskuterer hvorfor denne tilnærmingen er ideell for dynamiske og komplekse arbeidsmiljøer.
Hva skal du egentlig gjøre for å få dette til å fungere i din organisasjon?
Takk til våre partnere som gjør Smidigpodden mulig!
Hvordan kan mindfullness hjelpe deg i hverdagen? Hva er det mindfullness egentlig er? Og er det noe vi kan benytte oss av på jobb så vel som privat?
I denne episoden har vi besøk av Thommy Bommen fra Kyoto Group AS og Agata Bélanger fra Norgesgruppen, og vi får høre om deres erfaringer med mindfullness.
“Det var ikke med vilje, jeg skal snu nå!” Det var mitt første møte med Politiet bak rattet i min lille røde Lupo, jeg var 18 akkurat fått lappen og rotet meg bort i Oslos enveiskjørte gater (ja, jeg kjørte mot kjøreretningen🤷🏼♀️) 🚗 Jeg fikk en “det går fint, kjør her du” og et smil, og siden det har jeg alltid likt Politiet 🥰 Så derfor synes jeg det var kjempemoro å få besøk av Hafsa Elkam fra Politiets IT enhet og løfte litt på panseret til hele Norges sikkerhet- og ordensorgan 🚓🚨
Hva skal til for å sikre at Politiet kan utføre sin jobb? Hvordan jobber Politiets IT enhet med utvikling og forbedring? Hvordan involverer de sine brukere? Hvorfor skal de bli smidig, hva betyr det for dem? Og ikke minst, hva har skjedd siden vi sist snakket med Cathrine Janson, IT direktør i Politiets IT enhet?
Ps. jeg har heldigvis blitt en mye bedre kartleser med årene 😅
Hvorfor feiler smidig? Vi diskuterer 20 grunner til hvorfor smidige transformasjoner møter motstand og stopper opp!
Er det rammeverkene, kulturen, eller rett og slett vår egen forståelse som står i veien? Vi dykker ned i utfordringer som manglende topplederforankring, misforståtte konsepter, og en bedriftskultur som jobber mot smidige prinsipper. Hva skjer når vi misforstår hva smidig egentlig handler om, eller tolker det selektivt? Og hvorfor fokuserer vi ofte (feilaktig) på fart og flyt, og starter ofte i feil ende?
Denne episoden gir deg innsikt i hva som kan hindre din transformasjon og gi konkrete svar på hva som virkelig kan få smidig til å lykkes.
Dette er del 1 av 2.
Tusen takk til vår partner som gjør Smidigpodden mulig, Gnist.
nist er Norges fremste miljø innen teknologiledelse, transformasjon og endring. Gnist brenner for å hjelpe kunder med å bygge digitale produkter og tjenester som møter morgendagens utfordringer.
Gnist gir deg verktøyene du trenger, uavhengig av om du er utvikler, leder eller toppleder. De har troen på kraften av tverrfaglig samarbeid, og på løsninger som skaper verdi for både brukerne, virksomheten og for samfunnet.
🌟 Ønsker du å få hjelp, løsninger og inspirasjon på problemer du møter i hverdagen rett i inboxen? Meld deg på nyhetsbrevet vårt gratis. https://smidigpodden.no/nyhetsbrev/
🌟 Lyst å støtte Smidigpodden samtidig som du får tilgang til episoder før alle andre og uten reklame? Bli da en del av Smidigpoddens felleskap:https://smidigpodden.no/1kaffe
Lurer du på som er greia med DevOps? Det utforsker vi i denne episoden! Vi snakker med Marley Singarajah fra Gnist og det er en utrolig spennende prat. Vi er innom alt fra hva DevOps er, overgang fra tradisjonell forvalting til DevOps, CALMS og smidig vs DevOps. Det var så hyggelig og lærerikt at vi rett og slett ble sittende å snakke i flere timer! Derfor har vi delt det opp i flere episoder, eller deler om du vil. De andre delene vil bli sluppet fortløpende.
“Hva kjennetegner endringsdyktige organisasjoner?” Det er få som er bedre skikket til å diskutere dette enn kombinasjonen av Førsteamanuensis på BI, Vegard Kolbjørnsrud, og Agilpoddens Erik Hultgren og Dick Lyhammar.
Vi diskuterer og får svar på hva som skjer når du samler masse mennesker rundt komplekse mål? Hva er viktig å huske på når en ønsker seg en endringsdyktig organisasjon?
Hvordan kan vi designe organisasjoner som er fleksible, og hvordan kan det se ut?
Og ikke minst, hva skjer i et selskap dere alle kan trives og være seg selv? Og hvordan bør vi egentlig lede kunnskapsmedarbeidere?
Vegard Kolbjørnsrud sin research er publisert i mastodonter som Harvard Business Review, Strategic Organization, and Journal of Organization Design og her hjemme blir han ofte intervjuet og sitert i aviser som Dagens Næringsliv og Kapital.
Vegard suppleres av Agilpodden’s Erik Hultgren & Dick Lyhammar. Erik og Dick har hatt Agilpodden i 7 år og snakket med et hav av interessante mennesker og diskutert viktige og interessante temaer. På siden jobber Erik som Engineering Manager i Spotify og Dick som IT Direktør hos Scania.
Kanskje du kunne tenke deg en Smidigpodden kopp? Eller en snasen t-skjorte kanskje? Sjekk ut https://smidigpodden.shop
Takk til våre partnere som gjør Smidigpodden mulig!
I denne episoden har vi to herlige gjester fra Sparebank 1 Utvikling, Jostein Emmerhoff og Vidar Moe. De forteller historien om hvordan de har gått fra 30 til ca 300 ansatte, hva de tenkte når 26% av utviklerne sa opp, hvordan de har retenkt ledelse, latt seg inspirere av Lean, bruker A3 til problemløsning, innførte fagdager en hel dag hver uke (!!) og organiserte seg tilbake til en matriseorganisasjon. Vil du høre om dette, og masse masse mer er dette definitivt episoden for deg!
For å gi de beste opplevelsene bruker vi teknologier som informasjonskapsler for å lagre og/eller få tilgang til enhetsinformasjon. Å samtykke til disse teknologiene vil tillate oss å behandle data som nettleseratferd eller unike ID-er på dette nettstedet. Å ikke samtykke eller trekke tilbake samtykke kan ha negativ innvirkning på visse egenskaper og funksjoner.
Funksjonell
Alltid aktiv
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å kunne bruke en spesifikk tjeneste som er eksplisitt etterspurt av abonnenten eller brukeren, eller kun for elektronisk kommunikasjon.
Preferanser
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å lagre preferanser som ikke er etterspurt av abonnenten eller brukeren.
Statistikk
Lagring av data eller tilgang benyttes kun til statistikk.Lagring av data eller tilgang brukes utelukkende til anonyme statistiske formål. Uten en stevning, frivillig samtykke fra din internettleverandør eller en tredjepart, kan informasjon som er lagret eller hentet for dette formålet alene vanligvis ikke brukes til å identifisere deg.
Markedsføring
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å opprette brukerprofiler for å sende reklame eller for å spore brukeren på en nettside (eller over flere nettsider) for lignende markedsføringsformål.