Hva er egentlig smidig? Agile? Det er nettopp dette vi diskuterer i Smidigpodden sin første episode!
Smidig går langt dypere enn metoder, tavler og stand opp møter. Kjernen i smidig dreier seg om å raskt generere forretningsverdi gjennom samarbeid, kontinuerlig læring og tilpasning.
Så hva er egentlig en «smidig kultur»? og hva bør dere jobbe med for å komme dit?
I denne episoden, gjennom å diskutere verdier, prinsipper, praksiser og hva som gir effekt utforsker vi hva smidig er.
Hvorfor er næringslivet så dårlig på å ta til seg forskning og forskningsresultater? Dette er en av våre store frustrasjoner, men noen skiller seg ut! Og med noen mener vi Storebrand!! Storebrand har samarbeidet med SINTEF i 10 år om å bli en smidigere bedrift.
Hvordan ser smidig ut i Storebrand, hva mener SINTEF og hvordan utarter samarbeidet seg? Hvordan ser smidighet ut i praksis? Hva lærer de av hverandre? Hva kan vi lære av dem? Og hva kan du lære av dem?
Som gjester har vi Idun Backer og Nils Brede Moe.
Idun er People Strategy Lead i Storebrand og har fokus på smidig, læring og organisasjonsutvikling, med sin bakgrunn fra pedagogikk og akuttmottak på sykehus, kombinert med en master om tverrfaglig samarbeid har hun et fantastisk helhetlig fokus på mennesker.
Nils er sjefsforsker hos SINTEF Digital og har forsket på smidig de siste 20 årene, han er ingen fremmed for smidig og arrangerte den største internasjonale smidige konferansen i trondheim tilbake i 2010. Han har over 160 internasjonale publikasjoner og jobber bla med selskaper som DNV, DNB, Gjensige, Sparebank 1 utvikling, Spotify, NAV, så klart Storebrand.
Takk til alle dere som støtter Smidigpodden gjennom å være en del av Smidigpoddens fellesskap.
Takk til våre partnere som gjør Smidigpodden mulig!
Har scrum fortsatt en plass i 2022? Scrum er en av de mest kjente metodikkene innenfor smidig sfæren, og er elsket og hatet, og i denne episoden skal vi snakke om nettopp Scrum, er scrum fortsatt aktuelt i 2022??
Med oss i denne episoden har vi Geir Amsjø. Geir har jobbet med Scrum siden 2005, og har sertifisert over 4000 personer i Scrum. Så hvem er bedre å diskutere dette med enn Geir?
Totalt 17 videoer til sammen 6 timer og 20 minutter!
Vi jobber hele tiden med å forbedre og legge til innhold, så dette er kun starten!
Vi starter med en bakgrunn av Scrum, deretter dykker vi blant annet ned i utfordringer og myter ved Scrum. Hvor rigid er egentlig scrum? Output vs outcome fokus i scrum? Hva med estimering i scrum? Kontinuerlig læring sin rolle? Hvorfor oppleves scrum så møte tungt, og kan vi gjøre noe med det?
Hva er psykologisk trygghet? Hvorfor er det så viktig? Og ikke minst, hvordan kan vi skape og bygge det i teamene våre? Hva kan du gjøre som leder og hva kan du gjøre som teammedlem?
I årets første episode har vi besøk av Mia Myking Bjørnsen fra DNB. Mia coacher både team og jobber med organisatorisk endring i DNB. Hun har lang erfaring med å arbeide med team rundt psykologisk trygghet, og er rå på å se hva som er utfordringer i ulike team, og hvordan det kan arbeides med.
Økningen i antall relasjoner dersom en øker antall teammedlemmer, kjent som Metcalfe’s law:
Hva vet vi om psykologisk trygghet?
Vi vet at vi mennesker trives i miljø hvor vi er i det vi kaller for «læringsonen». Der opplever vi både høy grad av motivasjon og «ansvarlighet», men vi opplever også høy grad av psykologisk trygget. Det er da vi preseterer som best.
Dersom vi har liten grad av psykologisk trygghet, men stor grad av «ansvarlighet» så vil vi oppleve samme arbeidspress som stress.
Du har kanskje hørt skille mellom «positivt» og «negativt» stress. Vi er overbevist om at i det øyeblikket en kaller noe stress er det per definisjon en negativ opplevelse, fordi stress er relatert med en for stor arbeidsmengde og at en står alene. Fordi, dersom en opplever stor grad av stress, men også har støtte så er en i læringssonen, og der trives vi mennesker.
Det er også viktig at vi ikke har for liten grad av ansvarlighet og motivasjon, men for høy psykologisk trygghet, da havner vi fort i komfortsonen. Her kan vi fort bli umotiverte og litt late.
Hvis du vil høre mer fra Mia så har hun også gjestet Smidigpodden tidligere sammen med kollega Kjersti Tronstad-Ausland, da var tema endringsledelse i smidige transformasjoner: https://smidigpodden.no/episode/60
Som (ny) IT-direktør i politiet er smidig det aller første Catherine Janson tar for seg, hvorfor det?
Catherine er tidligere avdelingsdirektør for IT utvikling og data i NAV og før det igjen har hun flere år i Devoteam bak seg. Med andre ord er hun en erfaren leder og endringsleder som skal lede politiet inn i nye arbeidsmåter, men hvordan ser smidig egentlig ut i Politiet og hvilke endringer kan vi allerede begynne å se? Hva betyr brukerfokus i politiet? Hva med samfunnsoppdraget? Og ikke minst, hvordan tenker en rundt testing og læring?
Gyldendal, grunnlagt i Norge i 1925 🇳🇴 og med røtter helt tilbake til 1770, en stolt organisasjon som tar vare på Norges kulturarv, men 2021 når også dem. Hvordan jobber de i Gyldendal og tenker rundt omstilling, digitalisering og endring? Hvordan møter de framtiden? For å høre om, lære og diskutere dette har vi besøk av Gry Gulbrandsen. Gry er kultur, arrangement og kompetanseansvarlig hos nettopp Gyldendal!
Lyst til å lytte på noe annet enn faglig? Hva med å sjekke ut Tobias sin anbefaling En mann ved navn Ove eller Ida sin anbefaling Under en brennende himmel på Storytell?? Du får 14 dagers gratis prøveperiode 🥳 akkurat nok til en bok eller to 🤓
Alle våre gjesters anbefalte bøker har vi samlet her!
Butikker, barnehager, utdanningsinstitusjoner, kultur- og idrettsarrangementer er avlyst. Smittefaren er enorm, men det er også risikoen for at bedrifter går konkurs som perler på en snor, og med det Norsk næringsliv.
Politikerne kommer med løsning, og det må jobbes raskt i kulissene. For hvordan skal løfter bli omsatt til virkelighet? På 3 uker skal det være mulig å søke myndighetene om finansiell støtte, få en vurdering og få utbetaling.
Dette skal redde over 14 000 norske bedrifter, og totalt skal det utbetales mer enn 8 milliarder norske kroner.
For å høre denne historien har vi besøk av Frøydis Romundset og Kjell Birkeland fra Skattetaten, det var de som fikk oppdraget, sammen med kollegaer å skape en løsning på rekordtid som skulle hjelpe Norges innbyggere.
Vi får høre en historie om samfunnsansvar, dedikasjon, fart og ikke minst smidig når det virkelig trengs.
For som en anonym navy seal sa det: “Under pressure, you don’t rise to the occasion, you sink to the level of your training”
Takk til våre partnere som gjør Smidigpodden mulig!
For å gi de beste opplevelsene bruker vi teknologier som informasjonskapsler for å lagre og/eller få tilgang til enhetsinformasjon. Å samtykke til disse teknologiene vil tillate oss å behandle data som nettleseratferd eller unike ID-er på dette nettstedet. Å ikke samtykke eller trekke tilbake samtykke kan ha negativ innvirkning på visse egenskaper og funksjoner.
Funksjonell
Alltid aktiv
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å kunne bruke en spesifikk tjeneste som er eksplisitt etterspurt av abonnenten eller brukeren, eller kun for elektronisk kommunikasjon.
Preferanser
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å lagre preferanser som ikke er etterspurt av abonnenten eller brukeren.
Statistikk
Lagring av data eller tilgang benyttes kun til statistikk.Lagring av data eller tilgang brukes utelukkende til anonyme statistiske formål. Uten en stevning, frivillig samtykke fra din internettleverandør eller en tredjepart, kan informasjon som er lagret eller hentet for dette formålet alene vanligvis ikke brukes til å identifisere deg.
Markedsføring
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å opprette brukerprofiler for å sende reklame eller for å spore brukeren på en nettside (eller over flere nettsider) for lignende markedsføringsformål.