“There is nothing more to agile than putting post-its everywhere, having a morning meeting and letting people do exactly what they feel like at all times”
I de autonome teamene så er det jo «teamet som bestemmer»og som sammen skal bli enige.
Men, hva gjør man hvis teamet ikke er enig?
Hva når det oppstår konflikt?
Hvordan håndtere både små og store uenigheter og konflikter?
Hem bestemmer?
Hva hvis én er veldig uenig i noe og man er enige om at flertallet bestemmer, da risikerer man at vedkommende blir demotivert/sur/føler seg overkjørt?
Hva er psykologisk trygghet? Hvorfor er det så viktig? Og ikke minst, hvordan kan vi skape og bygge det i teamene våre? Hva kan du gjøre som leder og hva kan du gjøre som teammedlem?
I årets første episode har vi besøk av Mia Myking Bjørnsen fra DNB. Mia coacher både team og jobber med organisatorisk endring i DNB. Hun har lang erfaring med å arbeide med team rundt psykologisk trygghet, og er rå på å se hva som er utfordringer i ulike team, og hvordan det kan arbeides med.
Økningen i antall relasjoner dersom en øker antall teammedlemmer, kjent som Metcalfe’s law:
Hva vet vi om psykologisk trygghet?
Vi vet at vi mennesker trives i miljø hvor vi er i det vi kaller for «læringsonen». Der opplever vi både høy grad av motivasjon og «ansvarlighet», men vi opplever også høy grad av psykologisk trygget. Det er da vi preseterer som best.
Dersom vi har liten grad av psykologisk trygghet, men stor grad av «ansvarlighet» så vil vi oppleve samme arbeidspress som stress.
Du har kanskje hørt skille mellom «positivt» og «negativt» stress. Vi er overbevist om at i det øyeblikket en kaller noe stress er det per definisjon en negativ opplevelse, fordi stress er relatert med en for stor arbeidsmengde og at en står alene. Fordi, dersom en opplever stor grad av stress, men også har støtte så er en i læringssonen, og der trives vi mennesker.
Det er også viktig at vi ikke har for liten grad av ansvarlighet og motivasjon, men for høy psykologisk trygghet, da havner vi fort i komfortsonen. Her kan vi fort bli umotiverte og litt late.
Hvis du vil høre mer fra Mia så har hun også gjestet Smidigpodden tidligere sammen med kollega Kjersti Tronstad-Ausland, da var tema endringsledelse i smidige transformasjoner: https://smidigpodden.no/episode/60
Få ting er så ofte nevnt som nøkkelen til gode produkter og tjenester som tverrfaglig team, men hvis det er en så “easy fix” hvorfor er ikke alle team da tverrfaglige? Fordi tverrfaglige team er ikke bare bare, hvordan knekker vi egentlig koden? Hva må være på plass? Hva må til?
For hvordan kan vi tilrettelegge for å sikre bedre samhandling i tverrfaglige team? Hvordan kan vi gjøre dem mer suksessfulle, morsommere å jobbe i og øke overlevelsesraten deres?
Elisabeth Andvik, forsker på BI har forsket på nettopp dette; hvordan tverrfaglige team samarbeider for å løse komplekse problem, mer spesifikt har hun forsket på helseteam.
Elisabeth sin forskning har resultert i en andre plass i forsker grand prix og forskningen hennes har generert et hav av nyhetsartikler og foredrag. Elisabeth kommer fra både helse og næringsliv og har pulsen på problemstillinger vi opplever hver dag.
I tre år fokuserte Elisabeth forskningen sin på team som arbeidet med å løse helseproblemer til barn som over år hadde blitt kasteballer i helsesystemet, som systemet var på vei til å gi opp på. Hun ville gi disse en sjanse, og for en sjanse det ble! Vi får høre en historie om frustrerte leger, frustrerte forskere, lysglimt og ikke minst revolusjonerende samhandling på tvers av profesjoner.
Takk til våre partnere som gjør Smidigpodden mulig!
Hvordan smidige prinsipper transcenderer tradisjonell drift for å styrke kapitalallokering og beslutningstaking. Vi har besøk av Oscar Oscar Hafstad fra Bekk Consulting og vi utforsker det sjeldent diskuterte landskapet rundt ledelse innenfor smidig, og hvordan dette kan låse opp nye nivåer av lønnsomhet og konkurransefortrinn. Hvordan toppledere kan anvende smidighet for å forme fremtiden til sine organisasjoner på måter du kanskje aldri har tenkt på før.
Tusen takk til vår partner som gjør Smidigpodden mulig, Gnist.
Plattformteam! Team topologies.. ord som oftere og oftere brukes i samme setning.
Hvorfor har Origo og Politiets IT-enhet begge valgt å gå denne veien? Hva er fordelene og hvordan kan det hjelpe oss med å både bli mer effektive, men også skape bedre plasser å jobbe?
På besøk i denne episoden har vi Ximena Støen, Leder Utviklingsopplevelser hos Oslo Origo, og Erlend Wiig Plattformdirektør i Politiets IT-enhet.
Ximena ble introdusert til produktutvikling og produktledelse i 2017. Det var kjærlighet ved første blikk og hun har ledet plattformsatsingen i Origo i 3 år.
Erlend er tidligere utvikler, og har nesten 10 år bak seg i NRK, og ble interessert i DevOps for å få fart på software utviklingsprosessen.
Takk til våre partnere som gjør Smidigpodden mulig!
Denne episoden er feiringen av 100 episoder! Vi feiret med dere i salen, metervis med kake og cremant, og ikke minst fantastiske gjester. Livepodden deles i to, dette er del én.
Hvordan vil fremtidens arbeidsplass se ut? Vi diskuterer hvor vi som mennesker kommer ifra, hva driver oss og hvordan vil det forme oss inn i fremtiden? Hva er lykke og er mennesket egentlig skapt for fremtiden? Var alt bare bedre før?
På besøk hadde vi Lars Rinnan. Lars er vår favoritt AI visjonær! Lars leder Amesto NextBridge og en av Norges (strengt tatt verdens) ledende stemmer innen AI. Lars ser utover teknologien i seg selv og ser på hvordan denne kan påvirke og forme selskapene og samfunnet vi lever i.
Motparten eller medparten er kanskje mer riktig å si er Jens Andreas Huseby. Evolusjonsbiolog møter digital forretningsutvikling, så innovasjonsbiolog kanskje? Jens Andreas kommuniserer evolusjonsteori på en anderledes og “nedpå” måte som gjør det enda mer spennende og interessant.
Kanskje du kunne tenke deg en Smidigpodden kopp? Eller en snasen t-skjorte kanskje? Sjekk ut https://smidigpodden.shop
Takk til våre partnere som gjør Smidigpodden mulig!
I denne ukens episode har vi besøk av et selskap som har overrasket oss i Smidigpodden når det kommer til deres modenhet innenfor smidig, vi har rett og slett blitt imponert.
Vi har besøk av Aimée Skevik og Line Moen Larsen fra NAF og vi får høre om NAF sin smidige reise.
Ønsker du se denne episoden som et 7 kameras video opptak? Samtidig som du støtter Smidigpodden? Bli da en del av vårt fellesskap! og få tilgang til dette og Totalt 16 videoer til sammen 5 timer og 17 minutter!
Vi får høre om hvordan det hele startet, og hvorfor NAF ønsket & ønsker å bli en mer tilpasningsdyktig organisasjon.
Vi diskuterer hvordan NAF etablerte en organisasjon på siden: NAF Digital, og senere integrere den inn i morselskapet. Videre diskuterer vi også organisasjonsutvikling, ledelse, prioritering og målstyring, og ikke minst hva som kjennetegner en tillitskultur.
For å gi de beste opplevelsene bruker vi teknologier som informasjonskapsler for å lagre og/eller få tilgang til enhetsinformasjon. Å samtykke til disse teknologiene vil tillate oss å behandle data som nettleseratferd eller unike ID-er på dette nettstedet. Å ikke samtykke eller trekke tilbake samtykke kan ha negativ innvirkning på visse egenskaper og funksjoner.
Funksjonell
Alltid aktiv
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å kunne bruke en spesifikk tjeneste som er eksplisitt etterspurt av abonnenten eller brukeren, eller kun for elektronisk kommunikasjon.
Preferanser
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å lagre preferanser som ikke er etterspurt av abonnenten eller brukeren.
Statistikk
Lagring av data eller tilgang benyttes kun til statistikk.Lagring av data eller tilgang brukes utelukkende til anonyme statistiske formål. Uten en stevning, frivillig samtykke fra din internettleverandør eller en tredjepart, kan informasjon som er lagret eller hentet for dette formålet alene vanligvis ikke brukes til å identifisere deg.
Markedsføring
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å opprette brukerprofiler for å sende reklame eller for å spore brukeren på en nettside (eller over flere nettsider) for lignende markedsføringsformål.